Στο Γυμνάσιο Φυλής πραγματοποιούνται 7 προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων για το σχολικό έτος 2016-2017. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κάθε μέρα μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου τα παρακάτω προγράμματα: 

  • Λέσχη Φιλαναγνωσίας με τον τίτλο "Βιβλιοταξιδεύοντας". Πρόκειται για ομαδική ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, ανάλυση περιεχομένου, θεατρική αναπαράσταση του βιβλίου και δημιουργική γραφή. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνονται βιβλιοπαρουσιάσεις από διακεκριμένους συγγραφείς και παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων το Σαββατοκύριακο. Υπεύθυνες είναι η κ. Πάνου Αλεξία (Φιλόλογος)  και η κ. Μανετάκη Αναστασία (Χημικός).
  • Μουσικό εργαστήριο: Αφορά την επαφή με τη μουσική, τη διοργάνωση μουσικού συγκροτήματος (μπουζούκι, κιθάρα, αρμόνιο, ντραμς ) και την ανάδειξη ταλέντων στο τραγούδι. Σχεδόν κάθε εβδομάδα έρχονται στο σχολείο μουσικοί που καθοδηγούν τους μαθητές. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: κ. Βαρδαλάχου Ευαγγελία (Πληροφορικής) και κ. Παππάς Αναστάσιος(Μουσικός).
  • Χορευτικό εργαστήριο: Οι μαθητές μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς αλλά και Dance Aerobic με την κ. Τζιμούλη Ελένη (Φυσικής Αγωγής).
  • Περιβαλλοντικό πρόγραμμα: Οι μαθητές δημιουργούν λαχανόκηπο στον κήπο του σχολείου, θερμοκήπιο και φροντίζουν για την καθαριότητα του εξωτερικού χώρου του σχολείου. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: κ. Μανδράκος Ηλίας (Μαθηματικός) και ο κ. Σιαμουρέλης Αθανάσιος(Θεολόγος). 
  • Πρόγραμμα Διαμεσολάβησης με την κ. Μαρτίνου Ευφροσύνη (Φιλόλογος). Οι μαθητές εκπαιδευόνται ώστε να γίνονται οι διαμεσολαβητές σε τυχόν διαφωνίες ή τσακωμούς άλλων παιδιών. Συνεπώς έχουμε αποτελεσματική αντιμετώπιση σε κρούσματα βίας και επιθετικότητας.
  • Πρόγραμμα αγωγής σταδιοδρομίας με την κ. Βαρδαλάχου Ευαγγελία (Πληροφορικός). Οι μαθητές μαθαίνουν για όλους τους Τύπους Λυκείων, Τεχνικές Λήψης Απόφασης, Επαγγελματικά διακιώματα, Επαγγελματικές Μονογραφίες και Επαγγελματικός Προσανατολισμός μετά από συμπλήρωση test σχετικά με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο του Κ.Ε.Σ.Υ.Π. Ελευσίνας, κ. Θεολογή Ευάγγελο.
  • Πρόγραμμα για Διαγωνισμό Τεχνολογίας "4x4 IN SCHOOLS": Oι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποκτούν γνώσεις προγραμματισμού, μηχανικής, φυσικής, μαθηματικών και δεξιότητες επιχειρηματικότητας. Το αποτέλεσμα είναι να κατασκευάσουν ένα ηλεκτροκίνητο 4x4 όχημα από ανακυκλώσιμα υλικά το οποίο θα τρέξει σε εθνικό διαγωνισμό σε πίστες εκτός δρόμου με εμπόδια και με ρυμούλκηση. Το επόμενο στάδιο είναι οι παγκόσμιοι αγώνες που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι στην Αγγλία. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: κ. Βαρδαλάχου Ευαγγελία.